ראשי » קולות מן השמיים

קולות מן השמיים

מוזיקה עושה טוב על הנשמה, והיא משמשת גם ככלי טיפולי בקרב אוכלוסיית שונות, ביניהן חולי דמנציה. אנשים הלוקים באלצהיימר מגיבים באופן חיובי למוזיקה ונהנים לקחת חלק בפעילויות מוזיקליות.

"קולות מן השמיים" הוא אחד הפרויקטים המוזיקליים שמטרתם להעניק שמחה וחיוניות לדיירי המרכז הרפואי לאלצהיימר ברמת גן.

מלאכים שרים

פרוייקט "קולות מן השמיים" בהדרכתו של מנצח המקהלה רפי ביטון מבוצע על ידי תלמידי סטודיו "מלאכים". הפרויקט נועד להעניק שמחה וחיוניות לדיירי המרכז והוא כולל מופעים איכותיים ומושקעים שיתקיימו באופן קבוע מידי יום שלישי בשעה 16:00.

על הפרויקט אומר רפי ביטון מנצח הלהקה: "המוסיקה מרוממת את הנפש ומציפה את המאזין בזיכרונות. נושא המופע קשור תמיד למועדים וחגים של אותו חודש, נקודה משמעותית המחברת את המאזין לאווירת התקופה. בנוסף, המופע כולל שירים מבית אבא – כמו יידיש, לדינו או קטעי נוסח תפילה מוכרים וכו'.

הרפרטואר יותאם לדיירי המקום". רפי ביטון גם מסביר כי לשירה הנשמעת מפיהם של ילדים יש עוצמה רבה והשפעה על חולי דמנציה. קולות הילדים חודרים למעמקי הנפש.

שירת הילדים הטהורה, הכנה והזכה, עוקפת מחסומים וחומות בקרב חולי האלצהיימר, ומתחברת לזיכרונות ילדות. רפי ביטון: "כבר ראיתי במו עיניי איך חולים אשר היו אדישים במהלך מופע, החלו להצטרף בשירה ובריקוד כשהחלו לשמוע קול של ילד.

חוויה זו הביאה לנו את האמונה שיש בנוסחה זו כוח ריפוי של ממש במיוחד לחולי האלצהיימר. חשוב לציין שיש כאן חשיבות עצומה גם להתפתחותם של התלמידים המופיעים, הן בפן המקצועי והן בפן האישי."

ההשפעה של המוזיקה על חולי אלצהיימר

מוזיקה נושאת משמעות רבה עבור אנשים מבוגרים בכלל, ואנשים עם דמנציה בפרט. מחקרים הנערכים בתחום הטיפול במוזיקה מלמדים כי למרות הירידה הקוגניטיבית של אנשים עם דמנציה, היכולות המוזיקליות שלהם נותרות שמורות: אנשים עם דמנציה ממשיכים להגיב בצורה חיובית למוזיקה ולהשתתף בפעילות מוזיקלית זמן ארוך יותר מאשר בכל פעילות אחרת.

מחקרים שונים מראים כי חולי אלצהיימר ממשיכים לשיר שירים ישנים, הנותרים שמורים בזיכרון זמן ארוך יותר מאשר שירים שנלמדו בשלב מאוחר יותר בחיים. החולים מגיבים יותר לשירים מעברם, כגון שירי עם, שירים פטריוטיים והמנונים שנלמדו בבית-הספר, בבית או במסגרת דתית. שירים אלה מוכרים להם ומתקשרים לחוויות חיוביות ולזיכרונות.

אולם כאשר אנשים עם דמנציה נזכרים בשירים, הם אינם נזכרים רק במנגינה ובמילים, אלא באסוציאציות ובזיכרונות האישיים הקשורים לשירים אלו. באופן זה משמשים השירים כאמצעי להעלאת עולם זיכרונות שלם המקושר אליהם.

מלווים את הפרויקט

צוות ריפוי בעיסוק ותעסוקה וצוות המערך הרגשי מלווים את הפרויקט בשיתוף פעולה של צוות רב ומקצועי מהמרכז. צוות הסיעוד אחראי על הבאת הדיירים להופעה והחזרתם. צוות אחזקה עוסק במערכות השמע, צוות המשק שעוסק בהכנת המקום לקראת ההופעה.

צרו איתי קשר
+
צרו איתי קשר!