השפעת מוזיקת רקע מעוררת על מידת חוסר שקט בקרב חולי אלצהיימר
המחקר, שבחן את יעילות השפעת המוזיקה על מידת חוסר השקט בקרב דיירים בשתי מחלקות המרכז, נערך בשיתוף עם מכללת עמק יזרעאל ובהנחייתה של ד"ר אילת דסה.
הממצאים הצביעו על ירידה מובהקת במאפיינים של חוסר שקט בזמן שנוגנה מוזיקה, כגון צעקות, בקשות חוזרות לתשומת לב וכדומה.
כמו כן נצפו התנהגויות חיוביות שכללו שירה, תיפוף מקצב השיר, חיוך ועוד. מנגד, בזמן שבו לא הושמעה מוזיקה עלו מספר ההתנהגויות הבעייתיות וירדו מספר ההתנהגויות החיוביות.
המחקר פורסם ב-"Journal of Music Therapy" והוצג בכנסים שונים בארץ ובחו"ל.
לצפייה ב-pdf
השפעת מוזיקת רקע בזמן הארוחות על מידת חוסר שקט בקרב חולי אלצהיימר
בעקבות תוצאות מחקר קודם שהצביעו על ירידה מובהקת במידת חוסר השקט בזכות מוזיקת רקע מותאמת, נבחנה יעילות השמעת מוזיקת רקע בזמני הארוחות (בוקר, צהריים וערב) בכל מחלקות המרכז.
המחקר נערך בהנחיית ד"ר אילת דסה ובשיתוף ד"ר אביבה אבן זהב, גב' יאנה ברג האחות הראשית וגב' גלית שניר הדיאטנית הראשית במרכז. תוצאות המחקר הצביעו על ירידה בחוסר השקט של דיירים בזמן האוכל, דבר התורם לסביבת אכילה שקטה ומאוזנת ומשפיע על המצב התזונתי של הדיירים. בעקבות תוצאות המחקר מנוגנת מוזיקת רקע מותאמת באופן קבוע בזמני הארוחות במרכז.
המחקר פורסם ב-"Israeli Nursing Update".
לקריאת המאמר
השפעת מוזיקת רקע בזמן פיזיותרפיה
המחקר בחן את השפעתה של המוזיקה על תפקוד הדיירים בפעילויות השונות בזמן טיפול בפיזיותרפיה. המחקר נערך בהנחיית ד"ר אילת דסה בשיתוף צוות הפיזיותרפיה בניהולה של הפיזיותרפיסטית גב' גילה הופנברג. במסגרת המחקר הותאמה מוזיקה לתנועה ונמדדו זמני פעילות בתרגילים השונים הנערכים בחדר הפיזיותרפיה.
המחקר נמצא בשלב ניתוח הנתונים.
מחקרים בשלבי עבודה
- בחינת זמינות רגשית של מטפלים סיעודיים במסגרת המוסדית – המחקר נערך בשיתוף פעולה עם החוג לגרונטולוגיה והחוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה, והחוג לעבודה סוציאלית באוניברסיטת בר אילן. המחקר בא לפתח כלי להערכת יכולת הזמינות הרגשית של מטפלים בקשישים ולבחון את הקשר בין הזמינות הרגשית של המטפלים בזקנים הסובלים מדמנציה ובין בעיות ההתנהגות שמגלה הזקן ומידת השחיקה של המטפלים.
- בחינת יעילות ההכשרה של מטפלים סיעודיים לשימוש במוזיקה בעבודה עם אנשים עם דמנציה – טיפול יומיומי בחולה אלצהיימר מציב קשיים ועומס טיפול רב לפני המטפל העיקרי, אם במוסד ואם בבית. המחקר בוחן את השפעת השימוש במוזיקה בזמן פעילויות סיעודיות יומיומית, כגון רחצה, הלבשה, אכילה ועוד, על מידת חוסר השקט וההתנגדות של החולה לטיפול. המחקר נערך בשיתוף עם עמותת עמדא ואוניברסיטת בר אילן.
- בחינת השפעת מוזיקה על חוסר שקט ומתח בזמן טיפול שיניים – המחקר נערך בשיתוף עם ד"ר אבישי רייזנר, רופא שיניים המתמחה בטיפול באנשים עם דמנציה, ובשיתוף אוניברסיטת בר אילן.