ראשי » מחלקות המרכז » מערכי טיפול » מערך הטיפול הרגשי לחולי אלצהיימר

מערך הטיפול הרגשי לחולי אלצהיימר

מחלת האלצהיימר מביאה עימה התמודדות רגשית לא פשוטה, ואנו רואים חשיבות גדולה במתן מענה לדיירים גם בתחום זה.

יש דיירים המתקשים לקחת חלק בפעילות התעסוקתית וזקוקים לתשומת לב אישית. דיירים אלו מופנים כיום לטיפול באמנויות.

טיפול במוזיקה

טיפול במוזיקה נמצא יעיל בעבודה עם חולי אלצהיימר גם בשלבים מתקדמים של המחלה, מאחר שהיכולות המוזיקליות נותרות שמורות למרות ירידה ביכולות קוגניטיביות. המוזיקה מספקת משמעות גם כאשר חוויות אחרות נעשות לא מובנות.

הכלים המרכזיים שבהם נעשה שימוש בטיפול במוזיקה הם שירה, המשמשת כאמצעי תקשורת, מאירה זיכרונות ומרגיעה חוסר שקט; נגינה בכלי־הקשה המשמשת כאפיק ביטוי וכמרכיב שיקומי־פיזי; מוזיקה מוקלטת ועוד.

במרכז פועל חדר טיפול במוזיקה אשר נבנה באמצעות תרומתה הנדיבה של הגברת דונה כהן, ממשפחתה של אחת מדיירות המרכז. החדר הוקם בסטנדרטים מקצועיים מהשורה הראשונה.

החדר, המשמש לטיפול פרטני וקבוצתי, צויד במיטב הכלים הנדרשים לטיפול במוזיקה (פסנתר, כלי הקשה המותאמים לאנשים עם דמנציה, מערכת סאונד ואפשרויות הקלטה). בנוסף, נבנה החדר באופן המאפשר צפייה בטיפולים לצורך למידה (באמצעות חלון חד־כיווני).

חדר הטיפול במוזיקה משמש גם להכשרה מעשית של סטודנטים לטיפול במוזיקה ולהמשך מחקר בתחום. מערך המוזיקה במרכז אחראי גם על פעילויות מוזיקליות רבות ומגוונות. הדיירים ובני משפחותיהם נהנים מהופעות מוזיקה ומנגינה של מוזיקאים המגיעים באופן קבוע במהלך השבוע למרכז.

בנוסף, מושמעת מוזיקה מותאמת במחלקות ובפעילויות היומיום, כגון בזמן ארוחות. במרכז נערכים גם אירועי הפנינג ייחודיים המותאמים לעולם התרבותי־מוזיקלי של הדיירים. המוזיקה מביאה קולות וצלילים מן העבר, ובאמצעותה יכולים הדיירים להיזכר ולחוות מחדש ימים רחוקים.

כך למשל, אירחנו הרכב סווינג במסיבת נוסטלגיה שהעלתה ניחוחות מבתי הקפה של תל־אביב הקטנה, והקמנו יריד פעילויות בסגנון של פעם עם צלמנייה וצלילי תיבת נגינה. כל אלה מאפשרים לדיירים ולבני משפחותיהם לקחת חלק בפעילות וליהנות.

טיפול באמנות

טיפול באמנות הוא טיפול רגשי העושה שימוש בחומרי אמנות ככלי ביטוי. באמצעות העבודה עם חומרי האמנות ותהליכי היצירה, המטופלים יכולים להביע רגשות, תחושות ומחשבות.

עבודות בתחום שנעשות בארץ ובעולם מצביעות על כך כי טיפול באמנות תורם לחולי אלצהיימר מאחר שהוא מאפשר לאדם המתקשה בהבעה באמצעות מילים לעקוף את מחסום השפה ולבטא את עצמו בדרך אחרת.

ציור, צביעה או פיסול הם תחביבים מוכרים ודרכים טובות כדי להירגע. אבל אמנות אינה רק פעילות, אלא תהליך יצירתי המספק אפיק לביטוי עצמי.

היצירה במסגרת הטיפולית מאפשרת לחולי אלצהיימר להביע את עצמם ומספקת להם תחושה של ערך עצמי וביטחון, למרות הירידה הקוגניטיבית.

דרמה תרפיה

דרמה תרפיה עם חולי אלצהיימר מבוססת על ההשפעה המיטיבה של המשחק הספונטני ותרומתו ליצירת ערוצי תקשורת נוספים ויעילים עם החולים.

באמצעות תרגילי תיאטרון שונים מתנסים החולים בדרכי הבעה שאינן בהכרח מילוליות וחווים תחושה של מסוגלות והצלחה. הפעילות מערבת גירוי חושים, שימוש בהומור, תנועה ומוזיקה, תוך התאמה לצרכים המשתנים של המשתתפים.

דרמה תרפיה תורמת לשיפור מצב הרוח של החולים ומגבירה את השמחה, היא מיושמת בתרגילים המיועדים לחיזוק היכולות הקוגניטיביות של החולים, ובשנים האחרונות משולבת עם העלאת זיכרונות לשם הפקת תחושה של ערך עצמי ומשמעות ממהלך החיים.

פרויקטים עכשוויים בדרמה תרפיה מתמקדים בהעלאת מופעים המבוססים על סיפורי חייהם של החולים, כאשר החולים עצמם מעורבים באופן פעיל בהתאם לרמת התפקוד.

פסיכותרפיה

במרכז ניתן לקבל שירות של פגישות עם פסיכותרפיסט, המיועד לבני משפחה של הדיירים ולצוות העובדים.

הפסיכותרפיסט הוא בעל הכשרה בגישה האקזיסטנציאליסטית ומשלב בעבודתו אלמנטים מגישות שונות (דמיון מודרך, טכניקות לוויסות רגשי ועוד).

ניתן לתאם פגישת ייעוץ חד פעמית או סדרה של פגישות.

צרו איתי קשר
+
צרו איתי קשר!