ההתמודדות של החולה ובני משפחתו עם המחלה בבית דורשת משאבים רבים, הן מבחינה נפשית והן מבחינה פיזית.
על כן חשוב להכיר גורמים בקהילה שיכולים להקל על חולה ומשפחתו ולתמוך בהם.
השירות לקשיש – בכל עיר יש שירותי רווחה שניתנים באמצעות לשכות לשירותים חברתיים. בלשכות יש שירות מיוחד הניתן על ידי עובדות סוציאליות בתחום הזקנה.
קופת חולים – בסניפים של קופות החולים ניתן לקבל עזרה מעובדת סוציאלית ומרופא המשפחה. בהתאם לצורך ניתן לקבל אישורים רפואיים.
מרכז יום – מרכזי היום נפתחו בעיקר על מנת לעזור לזקנים ולבני משפחתם ולאפשר להם לקבל טיפול במסגרת הקהילה. יש מרכזים ייחודיים המותאמים לתשושי נפש.
במרכז היום ניתנים שירותים מגוונים כגון: ארוחות בוקר וצהריים, רחצה, פעילויות שונות, תוכניות טיפול מיוחדות (כגון טיפול באמנויות) וכן שירותים מקצועיים (כמו פיזיותרפיה, עו"ס, ריפוי בעיסוק, בדיקה על ידי אח/אחות).
התשלום נעשה באמצעות שעות של חוק סיעוד או באופן פרטי. ניתן להשתמש בשירות לפי הצורך ולא באופן יומיומי. הפנייה נעשית באופן עצמאי או על ידי עו"ס קשישים בשירות הרווחה.
אדם שמוגדר כתשוש נפש ונמצא בשלבים מתקדמים של המחלה, איננו מסוגל לעיתים קרובות לתת הסכמה מדעת לתהליכים שמצריכים חשיבה והבנה. במצבים שבהם הליקוי חמור יש מקום למנות לחולה אפוטרופוס.
בקשה לאפוטרופסות על אדם הסובל ממחלת אלצהיימר יש להגיש לבית משפט לענייני משפחה בצירוף המסמכים הבאים: בקשה, תצהיר ותעודת רופא מומחה המעידה על מצבו של החולה.
לשם ביצוע התהליך ניתן להיעזר בעובדות סוציאליות או בעורך דין.
וקבלו שיחה חוזרת מנציג המרכז
החוק מקנה זכאות לשעות של מטפל בבית (השירות מופעל דרך חברות סיעוד).
ניתן להמיר את כל השעות או את חלקן לשעות טיפול במרכז יום, לחצן מצוקה, חיתולים או תשלום חלקי לעובד זר דרך חברת כוח אדם.
פרטים נוספים וטפסים לפניות נמצאים באתר הביטוח הלאומי: www.btl.gov.il
משפחות של חולים המוגדרים תשושי נפש או סיעודיים הזקוקות לסיוע במימון אשפוז במוסד יכולות לפנות למחלקה לחולים כרוניים בלשכת הבריאות במקום מגוריהם.
הפנייה נעשית דרך העובדות הסוציאליות בקופות החולים או ביחידות לשירותים חברתיים. במקרים שבהם החולה מאושפז בבית חולים כללי, הפנייה תיעשה דרך השירות הסוציאלי בבית החולים.
הפנייה למשרד הבריאות צריכה לכלול: דו"ח רפואי; אבחון קוגניטיבי לתשושי נפש; דו"ח תפקודי; דו"ח סוציאלי.
משרד הבריאות מחשב את הזכאות לתמיכה לצורך כיסוי הוצאות לאשפוז במוסד בהתאם להכנסת החולה ורכושו או אלה של משפחתו.
לצורך החישוב יש להגיש דו"ח על הכנסות החולה ובן/ת זוגו, חסכונות, רכוש החולה ובן/ת זוגו, וכן דיווח על הכנסות ילדי החולה הגרים בארץ (לא כולל בני זוגם של הילדים).
מטרת החישוב לבדוק את יכולת ההשתתפות של המשפחה במימון האשפוז. פרטים נוספים וטפסים לפניות נמצאים באתר משרד הבריאות: www.health.gov.il
משרד הביטחון מעניק סיוע למימון אשפוז במוסד לבני משפחות שכולות. פרטים נוספים אפשר לקבל אצל העובדות הסוציאליות במשרד הביטחון.
משרד האוצר מעניק הטבות שונות לחולים ולבני משפחתם:
הקרן מעניקה סיוע בסיעוד, סיעוד קצר מועד, לחצני מצוקה ומענקים נוספים למי שחיו תחת הכיבוש הנאצי וסבלו מרדיפות הנאצים, וכן למי שברחו משטח הכיבוש אחרי פרוץ המלחמה.
הזכאות לסיוע מותנית בעמידה במבחן הכנסה.
קפלן 17, ת"ד 7197, ת"א 64734
טל': 03-6090866, 03-6090866 ; פקס: 03-6968294
היתר להעסקת עובד זר ניתן על ידי רשות האוכלוסין וההגירה.
הזכאות להעסקת עובד זר מתבססת לרוב על הבדיקות שנערכות על ידי המוסד לביטוח לאומי לצורך קבלת גמלת סיעוד.
באם לא התבצעה לחולה בדיקה תפקודית (במקרה של משפחה בעלת הכנסות מרובות שלא זכאית לשעות של חוק סיעוד) ניתן לשלם אגרה ברשות האוכלוסין וההגירה לשם ביצוע מבחן תלות.
תהליך פנייה והגשת בקשה לעובד זר יכול להתבצע גם באמצעות חברות הסיעוד וכוח האדם העוסקות בהבאת עובדים זרים לעבודות סיעודיות.
פרטים נוספים וטפסים לפניות נמצאים באתר רשות האוכלוסין וההגירה: www.piba.gov.il
משרד הבריאות מסייע לאנשים הגרים בביתם ומוגבלים בתנועה.
העזרה כוללת ייעוץ מקצועי ומימון שינויים כגון הרחבת פתחים לצורך מעבר כיסא גלגלים, שינוי במבנה שירותים ומקלחת, בניית שבילי גישה ועוד.
משרד הבריאות מסייע גם במימון קניית מכשירי שיקום, הליכה וניידות לנכים כגון הליכונים, כיסאות גלגלים ונעליים רפואיות.
מידע נוסף ניתן לקבל בלשכות הבריאות ובאתר האינטרנט: www.gov.il
ניתן להשיג דרך משרד הבריאות או דרך ארגונים ועמותות שונות.
© 2025 Copyright מרכז אלצהיימר | הסדרי נגישות